Брусничні листя для нирок: збір та підготовка, рецепти приготування

У народній медицині одне з провідних місць по корисним лікувальним властивостям займає низькорослий малий чагарник – брусниця. Брусниця багата своїм хімічним складів, в який входять фосфор, калій, марганець, магній, кальцій і залізо, аскорбінова і бензойна кислота, каротин (A), рибофлавін (B2) і арбутин (протизапальну). Тому брусниця для нирок необхідний компонент терапії та профілактики захворювань. Серед корисних властивостей виділяється активізація відтоку сечі, антибактеріальний ефект і здатність виводити важкі метали.

Сфера застосування і протипоказання

Брусницю застосовують в лікування величезної кількості захворювань, так на її склад вважається унікальним, і здатним замінити багато синтетичні препарати.

За допомогою плодів і листя брусниці лікують захворювання:

  1. Сечовивідної системи і нирок.
  2. Органів шлунково-кишкового тракту.
  3. Сердечно судинної системи.
  4. Ендокринну систему (цукровий діабет, інфекції печінки).
  5. ЛОР органів.

З метою профілактики онкозахворювань, в областях, де можна отримати радіацію, застосовують відвари і настої з плодів і листя брусниці, для виведення важких токсинів і металів. Настої, відвари і морси, засновані на брусниці, допомагають привести в норму артеріальний тиск.

Але, незважаючи на чудові властивості брусниці, деяким людям протипоказаний прийом брусничних продуктів. Зазвичай брусниця протипоказана людям страждаючим гастритом, зниженим тиском, з уратних (кислотним) конкрементами в нирках, холециститом і виразками і дітям менше 12 років.

Збір і підготовка матеріалу

Для вживання в лікувальних цілях, використовують плоди і листя брусниці для нирок. Рекомендується збір листя до періоду вегетації і цвітіння, тому як, до цього часу рослина, готуючи до плодоношення, вбирає в себе цілий комплекс вітамінів і мінералів. Найзручніше збір листя брусниці виробляти разом з ягодами.

Листя сушать звичайним способом, не вдаючись до ферментований. Особливу увагу варто звернути на вологість повітря в приміщенні для сушки і наявність свіжих потоків повітря, це допоможе уникнути гниття і псування заготовки.

Щоб підвищити термін зберігання ягід брусниці, їх збір слід виконувати дуже акуратно, намагаючись не пошкодити ягоди.

Рецепти приготування брусничного ліки

У народній медицині багато рецептів, заснованих на брусниці, ми розглянемо ті, де корисна брусниця при захворюванні нирок.

Увага! Прийом будь-яких, навіть самих безпечних засобів, вимагає попередньої консультації з вашим лікарем.

У тому випадку, якщо у вас діагностована сечокам’яна хвороба нирок, найкращим способом вживання брусничних плодів буде морсових вода або морс.

Рецепт №1. Для приготування морсових води буде потрібно один стакан ягід, які потрібно промити окропом і залити 2-ма склянками чистої холодної води, настояти близько 5-7 годин. Застосовується морсових вода перед кожним прийомом їжі по половині склянки.

Рецепт №2. Для звичайного брусничного морсу: на 1 кг ягід додаємо цукор за смаком, заливаємо 2 л чистої холодної води і ставимо кип’ятити. Замінити цукор можна медом, але використовувати його в уже готовий охолоджений морс, щоб він не втратив своїх цілющих властивостей. Прокип’ячену і охолоджений морс ставлять на добу в прохолодне місце, потім напій готовий до вживання.

Рецепт №3. Лікарський морс. 50 мл соку брусничних ягід, розбавляють 150 мл кип’яченої води, збовтують і проціджують. Вживають по половині склянки перед кожним прийомом їжі.

Зберегти весь комплекс корисних вітамінів з брусниці допоможе солодкі ласощі – варення. Лікувальне зілля готується так: беремо 0.5 кг свіжої ягоди, 0.5 кг стиглих яблук, 0.25 кг волоського горіха і засипаємо все 1 кг цукру. Потрібно обробити яблука і ягоди, горішки протерти до мучного стану. З’єднуємо інгредієнти, доводимо до кипіння, чекаємо 15 хв, знімаємо з плити і охолоджуємо. Після повторюємо процедуру ще на 10-15 хв, пару раз. Вітамінізоване варення готове.

Листочки брусниці, є чудовим сировиною для приготування різних настоїв, відварів і чаїв. Брусничний лист здатний стати хорошим антисептиків, збільшити відтік сечі, зняти запалення і вивести піски і кристали солей.

Рецепт №1. 1 ст.л. підготовлених подрібнених брусничних листя заварюють 1 ст. киплячої води. Ємність щільно закривають і варять засіб для нирок на маленькому вогні. Час кипіння близько 20-40 хв. Після відвар обробляють і доводять до початкового об’єму охолодженої кип’яченої водою. Термін зберігання відвару в холодильнику не більше 48 годин. Приймаємо по 50 гр чарочці, через пару годин після прийому їжі, 3 рази в день.

Рецепт №2. Настій брусничного листя, готується з розрахунку 1 ст.л. сухої маси на 1 ст. киплячої води. 5-6 годин наполягаємо, потім вживаємо по 100 мл, 3-4 рази на день. Слід з обережністю приймати різні страви з брусниці, не варто самим продовжувати курс лікування, так як багато важливих елементів виводиться разом з сечею з організму. Головною втратою при терапії брусницею, є калій і кальцій. Спеціаліст, проводячи діагностику, завжди стежить за цими показниками і коригує курс, давай організму пацієнта перепочинку в 2-4 тижні. Тому так важливо дотримуватися всіх рекомендацій вашого лікуючого лікаря і слідувати поетапно інструкції по застосуванню лікувального зілля.