Дієта при панкреатиті підшлункової залози, зразкове меню

Панкреатит – серйозний патологічний процес, тому його протягом при відсутності адекватної терапії може спричинити за собою ускладнення. Для збереження власного здоров’я потрібно вжити термінових заходів. Вони полягають в раціональної організації режиму власного харчування. Будучи природним организменного фільтром, цей елемент повинен отримувати тільки якісне харчування. В іншому випадку його функціонування може значно погіршитися. Розглянемо, яка дієта при панкреатиті підшлункової залози, зразкове меню.

Основи і принципи їжі

Підшлункова залоза – орган, який надає серйозну допомогу в процесі перетравлення БЖУ. Завдяки даному травному процесу, що відбувається в цій частині все тракту, відбувається вироблення простих харчових сполук, які згодом надходять в кровотік. Як компоненти виступають глюкоза, амінокислоти, вітамінні речовини. Вони надають підтримку в процесі побудови тканин, досягаючи всіх внутрішніх органах. Коли спостерігаються проблеми підшлункової залози, з’являється панкреатит. Його провокує нераціональне харчування і захворювання печінки. Не залежно від типу захворювання, варто взяти до уваги базові правила і принципи раціонального харчування.

  1. Необхідно віддавати перевагу страви їжі, яка була приготовлена ??на пару. Вона відрізняється особливою корисністю для людського організму і здатна привнести в організм ще більшу кількість компонентів.
  2. Харчування має відбуватися 5 раз в день, при цьому потрібно дотримуватися принципу дробности.
  3. Краще їсти кашки, ніж гризти сухарі або є м’ясні вироби.
  4. Температура страв, які вживаються в їжу для дитини і дорослого, повинна бути оптимальною. Остерігайтеся занадто високого або занадто низького температурного режиму. Їжте тільки теплу їжу.
  5. Всі каші необхідно спочатку варити (строго на воді), а потім перетирати їх в більш дрібну форму. Це дозволить забезпечити найбільш раціональний процес травлення.
  6. Слідкуйте за застосуванням послаблювальних продуктів, зазвичай до них відносяться овочеві соки. Їх дія полягає в тому, щоб очистити шлунок і кишечник від фекальних мас.

Продукти, які під забороною

Дієта при панкреатиті підшлункової залози зразкове меню на увазі кілька продуктових одиниць, суворо заборонених до вживання:

  • солодка продукція;
  • ковбаси;
  • соки фруктового складу;
  • продукти високої жирності;
  • при загостренні виключіть перець і сіль, приправи.

Дотримання цих принципів дозволить домогтися гарного результату в плані терапії.

Дієтичне харчування при гострому панкреатиті

При першому діагностуванні цієї патології варто якийсь час пройти курс короткого голодування. Можна вживати відвар шипшини, також допустимо пити мінералку.

Потрібно, щоб щоденний обсяг сягав 5 разів на день. Якщо пацієнт поступає в стаціонар з цим діагнозом, йому призначається строго персональний режим – схема споживання харчових продуктів. Після закінчення декількох добових періодів кількість їжі підвищується. Через 4-5 днів хворому дозволяється вживати всередину більшу кількість харчових одиниць до 1100 ккал.

Принцип поєднаного харчування полягає в тому, що хворому рекомендується їсти з дотримання особливого кількості БЖУ. На сніданок дозволено їсти манну кашу, рис в перетертої вигляді, туди можна часом додавати фруктові культури. Прийнятним є пюре з додаванням моркви і відварені нежирні сорти м’ясо. В обідній час можна їсти супчики, фрукти. Під час полудня можна споживати сир або ряжанку. Коли спаде гостра фаза хвороби, можна збільшити кількість білків. Після закінчення всіх ознак хвороби можна починати їсти суп вегетаріанського змісту.

Меню дієтичного харчування при перебігу хронічної форми патології

Цей панкреатит традиційно народжується з гострої форми захворювання і потребує особливо якісної терапії. Але часом хвороба може виникати відразу в хронічній фазі. Особливо це актуально в разі присутності у хворого жовчнокам’яної хвороби, цирозу, гепатиту, алергії. Основним фактором одужання при таких формах захворювання є дієтичне харчування. Воно дозволить домогтися запобігання загострень. Дієта при панкреатиті підшлункової залози, зразкове меню може приймати наступну форму. Всього існує безліч варіантів, і варто застосувати їх, чергуючи.

Варіант номер один

  • відвареної вид крупи вівсяного або рисового типу, можна додати до продукту невелика кількість м’яса вареного;
  • на другий сніданок можна їсти омлет і запечені овочі;
  • в обідню трапезу варто віддати перевагу овочевого супу і кабачків;
  • вечеря має на увазі пюре і рибу в відвареної формі.

Варіант номер два

  • на сніданок рецепти на увазі, що пацієнт їсть варену рибу разом з пюре;
  • на полуденок можна подати суфле з яблука;
  • в обідній час корисно з’їсти вівсяний суп, суфле риби;
  • на полуденок готується яєчня або варені яйця;
  • вечеря дозволяє з’їсти сир з киселем натурального домашнього приготування;
  • перед відходом до сну можна вжити всередину кисле молоко або кефір.

варіант третій

  • вівсянка на воді з сиром;
  • на другий сніданок пропонується морквяний пудинг з яблучним пюре;
  • в обідній час можна з’їсти трохи м’ясного суфле з гречкою;
  • на другий обід можна з’їсти суп-пюре на овочах;
  • під час вечері дозволено вжити тефтелі на м’ясі і вермішель.

варіант четвертий

  • каша на воді (пшоно, гречка, вівсянка, рис);
  • на полуденок можна з’їсти окраєць хліба з твердих борошняних сортів;
  • на обід допускається приготування супу з овочів;
  • на другий обід можна з’їсти трохи каші з шматочком відвареного м’яса або риби;
  • вечерю для дітей і дорослих передбачає вживання нежирного кефіру з легким салатом, інгредієнти якого порізані дрібно.

варіант п’ятий

  • сніданок складається з кашки і зеленого яблука;
  • на полуденок можна їсти знежирений сир з бананом;
  • обід – знову ж – суп і м’ясне з пісним гарніром;
  • другий обід – можна з’їсти шматочок хліба з борошна грубого сорти;
  • вечеря – овочі, які зазнали тушці.

Всі ці страви повинні регулярно чергуватися між собою, в результаті ви отримаєте смачну і ситну життя, а хвороба перестане прогресувати. Незважаючи на вид обраного меню, варто дотримуватися принципу дробности і не перестаратися з кількістю.

У будь-якому випадку варто дотримуватися раціональність харчування і його вітамінізованого складу. Відстежуйте кількість калорій, їх повинно споживатися рівно стільки, скільки ви витрачаєте. В якості додаткових заходів дозволяється застосувати вітамінні препарати з аптеки. За допомогою раціонально сформованого харчування ви зможете без особливих зусиль знизити вагу. Забудьте про продукти і страви, які знаходяться під забороною.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози зразкове меню на увазі досить різноманітне, тому у вас не виникне проблем в плані організації харчування. Бажаємо вам міцного здоров’я і ніяких неприємних відчуттів в тілі!