Дієта при підвищеному холестерин у жінок, меню на тиждень

Дієта при підвищеному холестерин у жінок, меню на тиждень, допомагає вирішити проблему. Крім того, дотримання принципів дієтичного харчування, що сприяють зниженню його показників, мінімізуючи ризик формування серцево-судинних патологій і гіпертонії.

Характеристики дієтичного харчування

Підвищений вміст холестеролу вимагає обов’язкового дотримання принципів дієтичного харчування. Дієта будується на споживанні продуктів з невисокими показниками вмісту тваринних жирів.

У процесі складання денного або тижневого меню потрібно враховувати, скільки холестерину міститься в тому чи іншому продукті. Допустима добова норма – 400 мг.

Крім того, важливо пам’ятати наступні рекомендації:

  • в добовому раціоні потрібно скоротити обсяг м’ясних продуктів. Протягом дня дозволяється з’їдати не більше 100 грам. Основна частина раціону представлена ??дієтичними сортами м’яса і риби;
  • в процесі приготування їжі треба повністю відмовитися від смаження;
  • всі масла тваринного походження повинні замінюватися на рослинні аналоги. Коров’яче масло потрібно з раціону повністю виключити;
  • зниження холестеролу сприятиме меню, що включає багато продуктів з високим вмістом клітковини. Тому щодня необхідно споживати термічно необроблені овочі, фрукти, зелень і злаки;
  • пектин, що міститься в овочах і фруктах з шкіркою червоного відтінку, сприяє зв’язуванню і виведенню поганого холестерину. Речовина в великих кількостях міститься в моркві, цитрусових, кавунах і гарбузі.

Продукти, що дозволяють позбутися від зайвого холестерину

Дієта при підвищеному холестерин у жінок, меню на тиждень зокрема, не повинна повністю виключити продукти, що містять жири. Деякі з них будуть дуже корисними для жіночого організму. Тому не варто відмовлятися від споживання:

  • риби породи лососевих;
  • рослинних масел – льняного і оливкового;
  • горіхів.

Важливу роль відіграє і спосіб приготування їжі. Найкраще використовувати варіння, тушкування і запікання.

У складі харчування обов’язкова присутність масла рослинного походження. Продукт включає чималу кількість вітамінів і жирних кислот. Воно рекомендується використовувати для заправки салатів.

Риба – джерело жирів і фосфору. Вміщені в ній жирні кислоти сприяють зв’язуванню вільного холестеролу, що перешкоджає його проникненню в загальний кровотік. Харчування обов’язково включає відварені або парові морепродукти.

Горіхи містять мононенасичені жири, поліпшують мозкову активність. Крім того, продукт сприяє виведенню з організму поганого холестерину.

Овочі та фрукти містять багато клітковини, необхідної всім жінкам. І при складанні тижневого раціону, він приблизно на 70% повинен складатися з продуктів, що містять високий відсоток клітковини. це:

  • морква;
  • капуста;
  • буряк;
  • кабачки;
  • патисони;
  • баклажани.

Овочі дозволяється відварювати, тушкувати і запікати. Але буряк і моркву краще використовувати в свіжому вигляді.

Список заборонених при дієті від високого холестерину продуктів

Дієта при підвищеному холестерин у жінок, меню на тиждень, повинна повністю виключати певні продукти. Їх споживання може лише погіршити ситуацію.

Необхідно відмовитися від:

  • свинини;
  • жирів рослинного походження – маргарину, вершкового масла;
  • м’яса птиці – гусятини і качатини;
  • всіх субпродуктів
  • ковбас;
  • копченостей.

Крім того, до переліку заборонених продуктів входять:

  • жирна риба;
  • ікра;
  • креветки, раки, краби;
  • консервація (будь-яка).

Заборона поширяться також і на:

  • здобне і листкове тісто;
  • міцні грибні, м’ясні і рибні бульйони;
  • вершки, сир (виняток – знежирений) і сметана;
  • шоколад, морозиво;
  • майонез, кетчуп.

Дозволяється вводити в їжу не частіше двох разів на тиждень:

  • м’ясо яловичини;
  • картоплю;
  • червону рибу;
  • яєчні жовтки;
  • горіхи;
  • гречку;
  • мед.

Зразкове меню на тиждень при високому холестерин

Нижче наведено меню на тиждень, яке задовольняє всім потребам організму.

День тижня сніданок Другий сніданок обід Полудень вечеря
понеділок Паровий білковий омлет; морквяно-апельсиновий фреш Помідорний салат, заправлений рослинним маслом Овочевий суп; суфле з яловичини з запеченими в духовці цукіні; Чай з молоком Шипшиновий відвар і хлібець Духове рибне філе; рис на воді
вівторок гречка; чай запечене яблуко Круп’яної суп зі свіжими томатами; парова котлета Овочеве рагу, апельсиновий фреш Чай з ромашкою або стакан кефіру (знежиреного) Картопля по-селянськи; грудка курки, чай
середа вівсянка; морквяно-яблучний фреш Будь-які горіхи (жменю) Овочевий суп; приготована на пару риба; Каша вівсяна або з гречки; Компот із сухофруктів Маложирний сир; чай Тушковані баклажани з помідорами; парові тефтелі; чай
четвер  Запіканка з сиром, чай апельсин Юшка з перловкою; варена риба з овочевим гарніром Кукурудзяний Хлібець і стакан маложирного кефіру Гречка з парової курячої котлетою; чай
п’ятниця Вівсяні пластівці з нежирним молоком; апельсиновий фреш Фруктовий салат з банана і ківі з знежиреним йогуртом Гарбузовий суп з пшенкой; грудка курки грецькі горіхи Салат з солодкого перцю, томатів, цибулі з заправкою з масла оливи; омлет з білка 1 яйця; чай
субота Салат з м’якоті гарбуза, моркви і яблука з лимонно-оливковою заправкою; тефтелі з курячого фаршу; чай 1 житній Хлібець і стакан знежиреного йогурту Сочевичний суп; Тушкована риба (морський сорт); Компот з яблук Парові сирники; чай Рис з овочевим гарніром; Суфле з яловичини
неділя Каша з рису або гречки; морквяно-селеровий фреш 1 банан Овочевий суп; парова котлета з рибного фаршу; компот Житній хлібець; йогурт Овочеве рагу; Біле Куряче м’ясо

Дієта при високому холестерин крові після 50 років, меню на 7 днів

Після досягнення 50-летенего віку від високого холестерину страждають багато жінок, саме тому дотримання принципів дієтичного харчування буде особливо корисно.

Орієнтовна дієта при високих показниках холестерину після 50 років, меню на 7 днів, наведена нижче.

понеділок

  • Сніданок: вівсянка на воді з родзинками, пара хлібців з висівками, знежирений питний йогурт;
  • Перекус: фрукти або ягоди;
  • Обід: відварна грудка, салат з моркви і капусти;
  • Перекус: овочі, фрукти;
  • Вечеря: відварна риба нежирних сортів.

вівторок

  • Сніданок: запіканка з сиру або манки, сік з яблук;
  • Обід: суп-пюре з гарбуза, відварна курятина (біле м’ясо);
  • Вечеря: тушкована квасоля з відвареної рибою;
  • Перекушування: фрукти або овочі.

середа

  • Сніданок: вівсянка або рис на воді, хлібець з висівками;
  • Обід: запечена картопля з салатом з овочів;
  • Вечеря: тушкована капуста з відварною куркою;
  • Перекушування: овочі та фрукти.

В інші дні – з четверга по неділю – можна міксувати меню, поєднуючи страви на свій розсуд.

Пиття повинне бути рясним. Дозволені соки, компоти, чаї, відвари. Зверніть увагу, що максимальний розмір порції – 200 грам.

Вечеря повинна відбутися не пізніше 7 години вечора. Потім можна буде перекусити тільки овочами або фруктами.

Кілька простих рецептів

Хорошим варіантом дієтичного страви стане риба з овочами. Вам будуть потрібні:

  • судак – 500 грам;
  • помідори – 2 штуки;
  • кабачок;
  • баклажан;
  • цибуля;
  • два зубки часнику;
  • рослинне масло – 2 ложки; прованські трави.

приготування:

  1. Овочі порізати, полити олією, посипати травами і залишити на 30 хвилин.
  2. На фольгу викласти овочеву подушку, на неї покласти рибне філе.
  3. Запікати в духовці 20 хвилин.

Наступне блюдо – риба з овочами під сирною шубою.

Складові:

  • хек – 500 грам;
  • морква;
  • цибуля;
  • помідори;
  • нежирний сир – 60 грам;
  • рослинна олія.

приготування:

  1. Загасити цибулю з морквою.
  2. У форму викласти порційні шматочки хека, укрити засмажкою, зверху покласти порізаний кругляччям томат.
  3. Готувати в духовці 30 хвилин.
  4. Потім посипати запіканку сиром і дати йому розплавитися.

Дієта при підвищеному холестерин у жінок, меню на тиждень, дозволяє приводити його показники в норму. Дотримання дієтичного харчування рекомендовано протягом трьох місяців. Відгуки на цю тему можете прочитати або написати свою думку на форумі про лікування народними засобами.