Груша: користь і шкода

Чому ми так любимо груші? Крім того, що цей фрукт висвітлює і хрусткий, вживання в їжу груші приносить багато користі: від здатності боротися з хронічними захворюваннями, надаючи високий рівень антиоксидантів, до зниження рівня холестерину завдяки клітковині.

Груша містить спеціальні фітонутрієнти, що включають протизапальні флавоноїди, протипухлинні поліфеноли і омолоджуючі флавоноїди.

Поживна цінність груші

Одна середня груша містить приблизно:

  • 101 калорію
  • 5 г клітковини
  • 17 г цукру
  • 0 г білка або жиру
  • 7 мг вітаміну С
  • 8 мг вітаміну К
  • 0,1 мг міді
  • 212 мг калію
  • 22 мг бору
  • 0,1 мг марганцю
  • 5 мг магнію
  • 5 мкг фолієвої кислоти

Користь груші для здоров’я

  1. Хороший джерело клітковини

Маючи в складі більше п’яти грамів клітковини, яка містить нуль калорій і вважається необхідним компонентом здорового харчування, цей фрукт допомагає зберігати здоровий рівень цукру в крові. Груша також містить пектин клітковини, який знижує рівень холестерину і підвищує здоров’я травної системи.

  1. Високий вміст вітаміну С

Одна груша забезпечує щоденну дозу вітаміну С, найсильнішого антиоксиданту, який бореться з вільними радикалами і знижує окислювальний стрес. Вітамін С іноді навіть називають найпотужнішим вітаміном на планеті!

Груша також приносить користь шкірі. Вітамін С допомагає поліпшити імунітет шкіри і має омолоджуючий ефект, оскільки сприяє відновленню клітин шкіри.

  1. містить антиоксиданти

На додаток до вітаміну С, шкірка груші також містить важливі фітонутрієнти, що включають поліфеноли, фенольні кислоти і флавоноїди, які можуть допомогти запобігти формуванню хвороби, тому не очищайте фрукт! Груші також мають антиоксидантні і антиканцерогенними ефектами завдяки глутатіону, «супер-антиоксиданту», який допомагає запобігти раку, високий кров’яний тиск і інсульт.

  1. Може допомогти з втратою ваги

Споживання фруктів і овочів завжди вважалося кращим засобом від ожиріння. Груша є відмінним продуктом харчування, від якого не набереш зайву вагу, плюс її легко кинути в сумку і перекусити під час напруженого робочого дня.

  1. Допомагає поліпшити здоров’я серця

Підвищене споживання фруктів пов’язано з більш низькими показниками серцево-судинних захворювань. Сприятливий вплив фруктів і овочів, ймовірно, пов’язано з наявністю антиоксидантних фітохімічних речовин, які зберігають артерії міцними, знижують запалення і запобігають високий рівень окисного стресу. Пектин в груші знижує рівень холестерину природним чином.

  1. покращує травлення

В якості харчового продукту, що містить високі рівні клітковини, яка забезпечує необхідні поживні речовини, вживання груші є відмінним способом, щоб запобігти або лікувати проблеми травлення. Насправді, додавання клітковини в раціон з цільних продуктів є кращим природним засобом від запору. Пектин вважається природним сечогінним і має м’який послаблюючу дію.

Фітонутрієнти, що містяться в грушах і інших фруктах, захищають органи травлення від окисного стресу, допомагають підтримувати баланс рН. Вживання в їжу груші також може бути корисним як природний засіб від геморою.

  1. Допомагає боротися з діабетом

Незважаючи на те, що груші та інші фрукти або овочі містять натуральний цукор у вигляді фруктози, більш високе споживання фруктів і овочів запобігає діабет, особливо серед жінок.

Груші вважаються фруктами з низьким глікемічним індексом. Одна груша містить близько 26 чистих грамів вуглеводів, але через високий вміст клітковини, вони випускають цукор в кров повільно і, отже, мають низьку глікемічний навантаження.

  1. Допомагає підтримувати здоров’я кісток

Груші є хорошим джерелом поживних речовин для здоров’я скелета: вітаміну K і бору. Дефіцит вітаміну К підвищує ризик кісткових захворювань, пов’язаних також з іншими необхідними поживними речовинами, такими як кальцій, магній і фосфор, щоб запобігти розпаду кісткової тканини.

Бор допомагає зберегти кістки міцними, збільшуючи мінеральну щільність кісткової тканини, запобігає остеопорозу, лікує запальні захворювання, а також підвищує м’язову силу і масу.

Як правильно купувати і вживати груші

Всякий раз, коли це можливо, намагайтеся купувати домашні груші. Так само, як і яблука, груші зазвичай запилюють великою кількістю пестицидів і хімічних речовин. Купівля домашніх груш знижує ризик впливу небажаних пестицидів, забруднюючих речовин та інших потенційних ризиків, пов’язаних з сільськогосподарськими хімікатами. Вживати в їжу можна також сушені яблука і груші.

Намагайтеся не купувати грушеві соки (або будь-які фруктові соки) в магазині, тому як вони, як правило, пастеризовані і містять велику кількість цукру, втрачаючи більшу частину корисних властивостей, описаних вище. Замість цього просто зробіть сік будинку за допомогою соковижималки йди блендера.

Купивши груші, майте на увазі, що вони дозрівають при кімнатній температурі. Вони дозрівають швидше, якщо розташовані поруч з бананами через хімічних речовин, які виділяють ці фрукти, але якщо ви хочете, щоб вони дозрівали повільно, ви можете помістити їх в холодильник. Груші дозрівають, коли плоть навколо стебла здається м’якою при невеликому тиску. Стиглі груші потрібно з’їсти протягом 2-3 днів або заморозити, щоб зберегти на довший термін.

Потенційна шкода від вживання груші

Незважаючи на те, що груші мають безліч переваг, вони містять цукор, тому краще вживати їх в помірних кількостях.

Не рекомендуються в їжу груші людям з гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, такими як гастрит і виразка.

Також намагайтеся вживати тільки зрілі плоди, ретельно промивайте їх, їжте зі шкіркою і намагайтеся не є серцевину, так як в ній знаходиться найбільше дубильних речовин.