кабачкова пюре для першого прикорму, готуємо правильно

Як приготувати кабачкової пюре для першого прикорму

Протягом багатьох років абсолютно всі фахівці і батьки вважали, що саме сік є найкращим першим прикормом для маленької дитини. Але коли в питанні розібралися більш детально, то було доведено, що саме сік відноситься до групи продуктів, які найчастіше викликають у малюків алергічну реакцію. Ліквідувати наслідки такого прикорму іноді буває дуже важко. Кабачкової пюре для першого прикорму – це найкращий варіант, який дозволить максимально швидко звикнути до тієї їжі, яку їдять дорослі люди.

Рекомендують вводити в раціон перший прикорм приблизно в шість місяців. До того часу, як малюкові виповниться півроку, в його шлунку вже будуть присутні всі необхідні ферменти, які зможуть переварити більш грубу і серйозну поживу, ніж материнське молоко або суміш. До шести місяців шлунок крихти не в змозі впоратися з твердою їжею, і вона тільки шкодитиме травній системі малюка.

Звичайно, такий варіант вважається найбільш оптимальним. Але бувають винятки з правил і прикорм доводиться вводити трохи раніше в зв’язку з тим, що дитина дуже погано набирає вагу, відмовляється їсти суміш, а материнського молока при цьому недостатньо. У такій ситуації пюре з кабачків в невеликій кількості можна починати давати вже з трьох місяців.

Приготування пюре з кабачка для грудничка

Готувати для крихти краще ті кабачки, які виросли на вашому власному городі. Це дозволить бути повністю впевненим у тому, що в ще слабкий організм дитини не потраплять шкідливі нітрати або ж інші небезпечні речовини. Якщо ж такої можливості немає, то кабачки, придбані в магазині необхідно протягом декількох годин вимочувати в чистій холодній воді. Ні в якому разі не використовуйте для миття кабачків мило або будь-які інші засоби, частинки яких обов’язково залишаться на овочах і потраплять в раціон крихітки.

Як дізнатися чи вистачає дитині грудного молока

Для того, щоб можна було самостійно приготувати пюре з кабачка для маленької дитини – вибирайте виключно гарні плоди, які не мають тріщин або ж різноманітних плям. Найкращий варіант приготування овоча – це варіння на пару. Таким чином можна зберегти все найкорисніше, а сам кабачок буде дуже смачним. Якщо немає пароварки, то виникає логічне запитання: чи є інші способи того, як варити кабачок для першого прикорму? Якщо ви ще не придбали пароварку, то візьміть звичайний друшляк, помістіть в нього кабачок і поставте на каструльку з водою. Звичайно, на таке приготування доведеться витратити трохи більше часу.

Деякі батьки не придумують нічого нового і просто відварюють овочі в киплячій воді. Для цього невеликі кубики кабачка потрібно опустити в воду і проварити до готовності. Ні в якому разі не можна готувати їжу для маленької дитини в мікрохвильовці, адже таким чином в ній практично не залишається нічого корисного. Точно така ж причина і того, що кабачок можна запікати в духовці.

Як приготувати кабачок для пюре в зимовий час

Досить часто батьки стикаються з тим, що вводити перший прикорм потрібно в зимовий час. Свіжих овочів, а саме кабачків в продажу практично немає, а якщо і вдається щось знайти, то якість такої продукції буде викликати сильні сумніви. В такому випадку ідеальним варіантом стануть заморожені кабачки. Про майбутнє першому прикорму варто потурбуватися трохи заздалегідь.

Які напої можна давати дітям до трьох років

Можна самостійно в домашніх умовах заморозити кабачок, нарізаний невеликими шматочками. Якщо ж ви цього не зробили, то можна приготувати покупні заморожені овочі. В цьому випадку дуже важливо уважно стежити за терміном придатності. Перевірте пакет з замороженими овочами на наявність великої кількості льоду. Якщо там його дуже багато, то це означає, що продукт був неодноразово розморожений і можливо навіть зіпсований.

Приготувати пюре для крихти із замороженого кабачка дуже просто. Для цього досить опустити невелика кількість овоча в киплячу воду і варити його до тих пір, поки він не буде готовий. Деякі батьки готують заморожені продукти на пару. Єдине, що в даному випадку потрібно пам’ятати – овочі ні в якому разі не можна розморожувати, адже вони перетворяться в кашу і будуть непридатні для варіння.

Приготування пюре з відвареного кабачка

Якщо ви не знаєте нічого про те, як приготувати кабачок для першого прикорму дитини, то поцікавтеся у фахівця. Він напевно підкреслить те, що в таке пюре можна додавати велику кількість солі, тим більше цукор або ж будь-які спеції, олію. Рослинна і вершкове масло вводиться тільки приблизно через місяць з першого дня введення прикорму. Раніше варені овочі продавлювали через сито.

Сьогодні ж є більш сучасні методи приготування. Для того, щоб зробити пюре можна використовувати блендер. Фахівці рекомендують не використовувати вилки або спеціальні толкушки для подрібнення кабачка, адже в готовому пюре можуть залишитися волокна або шматочки овоча, які шлунок крихти ще не зможе переварити.

Годування груддю: всі відповіді на твої питання

Коли кабачок для пюре буде готовий, його необхідно ретельно подрібнити. Слідкуйте за тим, щоб не залишалося шматочків і овоч мав вигляд пюре. У перші кілька днів потрібно давати дитині половину чайної ложки кабачка, потім порцію можна почати збільшувати. Важливо пам’ятати, що дитині не можна їсти більше 150 грам пюре на добу. Після року кількість кабачків можна трохи збільшити.

Якщо у батьків є можливість, то в пюре можна додати невелику кількість грудного молока або суміші. Тоді смак нової їжі буде звичніше, і дитина з задоволенням буде їсти пюре. Кількість молока або суміші в кабачковому пюре потрібно поступово зменшувати. Варто відзначити, що якщо малюк категорично не хоче їсти кабачкової пюре, то прикорм можна почати з якогось іншого овочу або ж відкласти введення нової їжі ще на деякий час. Можливо через тиждень він буде їсти з великим задоволенням.

Дуже важливо, щоб дитині подобалася їжа. Тоді він буде добре рости і радувати своїх батьків.