Корисні продукти для підшлункової залози і печінки

Здорова функціональність підшлункової залози і печінки багато в чому залежить від продуктів харчування, що вживаються людиною. Кожен з нас любить різноманітні страви, але чи всі вони корисні для нашого здоров’я? Які продукти для підшлункової залози небезпечні, а які страви краще вживати в якості здорового харчування? В кінці статті ми підготували для вас спеціальну таблицю продуктів харчування для обох органів: печінки і підшлункової.

Досвідчені фахівці настійно рекомендують ретельно стежити за своїм раціоном і виключити з нього всі шкідливі продукти, руйнівно впливають на життєво важливі органи. Особливо це стосується людей, які вже мають певні хронічні захворювання підшлункової і печінки.

для печінки

Кожна людина свідомо розуміє, яку важливу роль в нашому житті відіграє здоров’я внутрішніх органів. Однак не кожен з нас завчасно дбає про збереження даного природою здоров’я, тому без особливих переживань вживає все те, що дуже любить їсти.

Результатом такого необдуманого раціону стає розвиток серйозних захворювань печінки і підшлункової залози, що призводить до різкого погіршення загального стану і супроводжується досить неприємними симптомами.

Неправильна функціональність цих органів тягне часті головні болі, виникають проблеми зі шкірою і волоссям, може виникнути алергічна реакція і різке збільшення маси тіла.

Шкідливі продукти харчування згубно впливають на підшлункову залозу і печінку, змушуючи ці органи працювати в посиленому режимі. Якщо порівняти наш організм з будь-яким робочим механізмом, можна уявити, як ця система руйнується від надлишку роботи і в результаті зупиняється.

Механізм можна полагодити, все залежить від поломки, а ось «полагодити» організм людини не завжди можливо! Тому, щоб не довести своє здоров’я до критичного стану, вибирайте для харчування тільки свіжі і чисті продукти, в правильно приготованому вигляді.

Для здоров’я печінки дієтологи рекомендують вибирати молочні продукти з малим відсотком жирності, побільше вживати свіжих овочів і фруктів, а також використовувати трави і прянощі для приготування різних дієтичних страв.

У список найкорисніших напоїв увійшли: зелений чай, фруктові соки і мінеральну воду. Дозволені всі види каш, велику користь печінки приносить гречка, відновлює пошкоджені клітини органу і вівсянка, яка зменшує рівень всмоктуваних речовин, що руйнують печінку.

Для відновлення печінки можна використовувати насіння льону, активно нормалізують обмін речовин. Також корисний імбир, що пригнічує ріст ракових клітин в цьому органі.

Для стимулювання печінки і зниження рівня холестерину, рекомендується додавати в страви куркуму, з якої також можна готувати корисні напої.

Фільтруючий орган травної системи людини любить продукти, які поділяються на дві основні категорії. У перший список входить корисна їжа, яка сприяє процесу детоксикації, а до другої групи відносять продукти, що містять в своєму складі велику кількість антиоксидантів. Ці речовини активно захищають печінку від токсичних елементів в процесі функціонування органу.

У дієтичному раціоні для людей, що мають проблеми зі здоров’ям печінки, запропоновані різні сорти нежирної риби і м’яса. Дуже важливо враховувати рекомендовані способи приготування, уникаючи смаженої, копченої та консервованої продукції. Кожна людина, що бажає уникнути неприємних захворювань, пов’язаних з цим важливим органом, повинен відмовитися від вживання алкоголю, міцного чаю і кави.

Для підшлункової залози

Правильні продукти для підшлункової залози надають комплексну дію на зміцнення здоров’я цього органу, покращують відтік жовчі і виводять з організму шкідливі токсичні елементи і шлаки. Щоб в точності розпланувати свій щоденний раціон і внести в нього тільки корисну їжу, необхідно з’ясувати, які ж продукти харчування любить підшлункова залоза?

В першу чергу, слід внести в повсякденне меню тільки свіжі і натуральні продукти, які не мають в своєму складі хімічних добавок, барвників і консервантів.

Підшлункова залоза погано перетравлює жирну їжу, тому вибираючи м’ясні продукти, краще віддавати перевагу маложирним сортам: яловичина, курка і телятина. М’ясо потрібно вживати тільки в відвареному вигляді або приготоване на пару.

Дієтологи рекомендують внести в свій раціон і деякі сорти риби, що містить в своєму складі комплекс амінокислот і корисних жирів. Не слід смажити і маринувати цей продукт, краще готувати рибу по типовому з м’ясом образу.

Молочні знежирені продукти для підшлункової залози дуже корисні, за винятком жирного молока в чистому вигляді. Для попередження онкологічних захворювань в підшлунковій залозі, рекомендується вживати брокколі та інші хрестоцвіті овочі. Особливу користь приносять вегетаріанські супи зі свіжих овочів. А вживання ягід чорниці та вишні, дозволить зупинити руйнівний процес клітин цього органу.

Підшлункова залоза, а також печінку, дуже люблять мед, який містить у своєму складі масу корисних макро і мікроелементів. Бджолиний продукт значно покращує мікроциркуляцію, відновлює пошкоджену паренхиму і покращує функціональність цих органів.

Нижче ми привели табличку, де розмежували корисні продукти для кожного органу по-окремо. Можете зберегти її собі, як пам’ятку.

Щоб щоденне харчування людини приносило тільки користь для організму і здоров’я важливих травних органів, дієтологи радять:

  • не вживати їжу у великій кількості;
  • харчуватися 4-5 разів протягом дня невеликими порціями;
  • уникати гострих і кислих приправ для приготування страв;
  • всі страви відварювати, тушкувати, запікати або готувати на пару;
  • повністю відмовитися від вживання солодких газованих напоїв, кави, алкоголю і куріння;
  • обмежувати споживання здоби і солодкої випічки з кремом;
  • при бажанні покуштувати солодкого, вживати корисні фрукти і натуральний мед;
  • замінити масла з вмістом тваринного жиру на рослинне масло.

Правильне харчування стане запорукою загального здоров’я і дозволить уникнути розвитку небезпечних захворювань, що тягнуть за собою дуже неприємні наслідки. І, наостанок подивіться відео про трьох головних продуктах для нашої печінки, в програмі Олени Малишевої «Жити, здорово!».