Щербет – домашній рецепт приготування

щербет

Щербет – це такі ласощі, під яким кожен може розуміти, що йому більше хочеться. Цим найменуванням називають і помадку зі смаком згущеного молока, і тягучий напій, і морозиво (правда, часто воно носить назву «сорбет»).

Що б ви не розуміли під цим словом і як би не готували цю страву, виходить неймовірно смачно, особливо для ласунів.

Історія ласощі

Перш ніж дізнатися, як приготувати щербет в домашніх умовах, давайте заглибимося трохи в історію цієї страви, тому що в ній досить багато різних цікавих фактів.

Взагалі-то спочатку ці ласощі з’явилося в Китаї, і робили його з фруктів, меду, вина і … снігу. Це був чудовий напій. Справжні щербети не їдять, їх п’ють, причому повільно, через трубочку, смакуючи кожен ковток.

До нас же в такому вигляді, як ми звикли, тобто у вигляді дуже солодких ласощів з різними наповнювачами, домашній щербет прийшов зі Сходу, і так полюбився мешканцям усього світу, що в кожній країні є свій фірмовий рецепт і свою назву цьому неповторному страви. Наприклад, французи називаю його сорбетом, італійці -гранная, у англійців це блюдо носить назву «коблер», а у американців його прийнято називати фліпом.

Ми ж розглянемо, як приготувати щербет за рецептом, звичного нам, – у вигляді солодкої, що тане в роті помадки.

Як приготувати щербет в домашніх умовах з арахісом

Отже, пропонуємо вам спробувати приготувати класичний щербет з арахісом. Цей рецепт в домашніх умовах відтворити досить просто, зате ваша сім’я отримає відмінний десерт до чаю і море задоволення.

Вам потрібно приготувати наступні продукти:

  • 1 стакан арахісу;
  • 1 стакан молока;
  • 3,5 склянки цукрового піску;
  • 80 г вершкового масла.

Тепер розберемося, як зробити щербет будинку.

  1. У каструлі змішуємо молоко з трьома склянками цукрового піску, ставимо на невеликий вогонь і уварюємо цю суміш протягом 30 хвилин, постійно помішуючи.
  2. Готуємо арахіс: прожарюємо його на сковороді до придбання золотистого відтінку. При цьому лушпиння з нього повинна легко зніматися.
  3. Решта півсклянки цукрового піску висипаємо на суху сковороду і на невеликому вогні карамелізуем його. Щербет за рахунок цього придбає красивий коричневий відтінок. Після чого перекладаємо отриману карамель в підігріте молоко з цукром.
  4. Після цього варимо наше блюдо до готовності. Зазвичай на це йде близько години. Щербет повинен загуснути, стати тягучим.
  5. Додаємо в гаряче вариво вершкове масло, висипаємо підсмажені і очищені від лушпиння горішки і все перемішуємо найретельнішим чином.
  6. Далі беремо форму, вистилає її дно пергаментним папером, виливаємо нашу апетитну суміш і прибираємо в холодне місце для застигання. Коли щербет остаточно застигне, його можна вийняти з форми, порізати і подавати як десерт.

Цукерки з дитячої суміші, покроковий рецепт з фото

Ось так легко і просто можна приготувати щербет в домашніх умовах. Рецепт з фото допоможе вам зробити все в правильній послідовності.

Щербет з горіхами і сухофруктами

Крім щербета з арахісом можна приготувати це смачне блюдо і з іншими горіхами, а також з додаванням сухофруктів.

Для такого варіанту десерту вам знадобиться:

  • 1 банка згущеного молока;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 2 склянки цукрового піску;
  • мед;
  • Горіхове асорті (фундук, арахіс, кешью, мигдаль і т.д.);
  • Сухофрукти (родзинки, сушені ананаси, чорнослив, курага та інші).

Далі рецепт щербета з горіхами в домашніх умовах виглядає наступним чином:

  1. У посуді змішуємо згущене молоко, масло і цукор. Варимо цю суміш на маленькому вогні до загусання – приблизно півгодини.
  2. Вливаємо мед і варимо ще деякий час, помішуючи.
  3. Викладаємо сухофрукти і горіхи на дно підготовленої форми, викладеної пергаментом, зверху виливаємо зварену суміш.
  4. Ставимо нашу солодкість застигати в прохолодне місце. Коли щербет застигне і буде готовий до вживання, його можна прикрасити фруктами, ягодами або посипати цукровою пудрою.

Можете пробувати цей чудовий і дуже смачний щербет. Фото з докладною інструкцією з приготування ви знайдете вище.

щербет полуничний

Після того як ви приготували щербет з арахісом за класичним рецептом, можна спробувати ускладнити завдання і зробити щербет з іншим смаком. Наприклад, полуничний.

Для того щоб його приготувати, вам знадобиться:

  • 1 стакан полуничного соку;
  • 1 чайна ложка лимонного соку;
  • 1 кг цукрового піску.

Як зробити полуничний щербет в домашніх умовах?

  1. Для початку вам необхідно отримати склянку соку. Для цього ви можете купити вже готовий, але бажано, щоб він був натуральним. Також можна купити свіжі або заморожені ягоди і видавити з них сік в соковижималці або через чисту марлю. Головна умова тут – щоб не було м’якоті.
  2. Далі візьміть каструлю, висипте в неї цукровий пісок і вилийте полуничний сік. Нагріваємо на маленькому вогні, поки цукор не розплавиться, потім додаємо газу.
  3. Варимо до готовності. Перевірити її можна, капнув трішки щербета в холодну воду. Якщо він відразу ж не розпустився і його при цьому можна захопити пальцями, значить, все готово. Обов’язково під час варіння потрібно прибирати з поверхні утворюється темну пінку і з країв каструльки вологою ганчірочкою прибирати сахарінкі, інакше згодом щербет може цукру і не буде вже таким смачним.
  4. Якщо сироп готовий, то знімаємо його з вогню, накриваємо вологим рушником і даємо трохи охолонути.
  5. Далі дуже важливий момент: коли сироп трохи охолоне, починаємо акуратно перемішувати його в одному напрямку, поки він не змінить колір і не стане ще густішою. Як тільки все перемішалося і змінило колір, в масу можна додати лимонний сік.
  6. Знову все вимішуємо і залишає застигати в холодному місці. Далі можна насолоджуватися неповторним смаком цих ласощів.

Простий рецепт сирно-яблучною запіканки приготовленої в духовці
Радянський рецепт щербета зі сметаною

У радянські часи, коли не було такого розмаїття продуктів на прилавках, багато пекли торти і готували різні рецепти самі, на своїх кухнях, покладаючись на бабусині рецепти і власне кулінарне чуття. Щербет не був винятком, багато господинь варили його самостійно.

Тут ми хочемо розповісти, як готувати радянський щербет – рецепт зі сметаною. Приготуйте наступні інгредієнти:

  • 200 мл сметани;
  • Півкілограма цукрового піску;
  • 100 г вершкового масла;
  • Ізюм;
  • Будь-які горіхи.

Це те, з чого роблять щербет по-радянськи. А тепер перейдемо безпосередньо до рецептом.

  1. Беремо глибоку сковорідку, виливаємо туди сметану і доводимо її до кипіння.
  2. Далі додаємо до сметані цукровий пісок і варимо на повільному вогні, постійно помішуючи. Готовність цієї маси перевіряємо так: на кінчику ножа охолоджуємо трохи суміші і намагаємося скачати з неї кульку. Якщо виходить, то наше вариво готове. Перевіряйте таким чином готовність частіше, тому що якщо перетримаєте суміш, то потім при застиганні утворюються кристали.
  3. Як тільки готове, тут же знімаємо сковорідку з вогню, додаємо вершкове масло, горіхи і родзинки. Все ретельно перемішуємо.
  4. Тепер потрібно викласти щербет в форму для застигання. Щоб він не прилип до дна і стінок, форму потрібно змастити маслом і обполоснути холодною водою. Потім заливаємо туди приготовану масу і ставимо в прохолодне місце до застигання. Після цього він готовий до вживання.

Тепер ви знаєте, як приготувати щербет по домашньому рецепту як в старі-добрі часи.

Морозиво-щербет

Як ми говорили на початку статті, під щербетом ще іноді розуміють морозиво. Але це не той звичний продукт на основі молока або вершків, який продається в кожному магазині. Щербет (або сорбет) – це морозиво досконалого іншого смаку і способу приготування.

І тут ми хочемо поділитися з вами секретом того, як зробити морозиво щербет в домашніх умовах. Воно готується без використання молока, основними інгредієнтами є фрукти і ягоди. Тому такі ласощі може дозволити собі будь-який ласун без шкоди для фігури.

Для того щоб удома приготувати сорбет, вам необхідно взяти:

  • Півкілограма будь-яких свіжих або заморожених ягід;
  • 1 апельсин;
  • 2 столові ложки пудри цукрової;
  • Трохи кокосової стружки і волоських горіхів.

А далі починається творчий процес. Дійте по нашій інструкції:

  1. Беремо ягоди, ретельно їх промиваємо. Якщо вони заморожені, то потрібно їх розморозити. Апельсин чистимо, розбираємо на часточки.
  2. З’єднуємо ягоди, м’якоть апельсина, кокосову стружку, роздроблені волоські горіхи і цукрову пудру. Збиваємо все це за допомогою блендера або міксера.
  3. Далі відправляємо все прямо в ємності в морозилку. Заморожуємо протягом 2-3 годин. Потім перемішуємо, знову ставимо в морозилку. Ще через 2-3 години перемішуємо повторно і знову відправляємо застигати на годину.
  4. Після того як десерт досить заморозити, можна викладати його на порційні тарілки з допомогою спеціальних щипців або ложки для морозива. При бажанні можна полити ягідним сиропом або рідким шоколадом.

Смачні рецепти бананових пирогів в мультиварці

Таке освіжаюче і низькокалорійні ласощі буде особливо приємно їсти в спекотні літні гроші. Та й в будь-яку іншу пору року морозиво-щербет, приготоване в домашніх умовах не залишить нікого байдужим.

Особливості та рекомендації

Отже, ми описали кілька видів щербета – рецептів приготування в домашніх умовах. Це, як ви зрозуміли, зовсім не складно і вимагає мінімум різних інгредієнтів. Від вас не потрібно якихось спеціальних навичок в кулінарії або витіюватих маніпуляцій.

А якщо ви ставите питанням, як зробити щербет ще смачніше, то для вас у нас є кілька рекомендацій.

  1. Для приготування всіх видів щербета потрібно використовувати тільки свіжі овочі і фрукти. Так ця солодкість буде в рази смачніше. До того ж варто пам’ятати, що термін її зберігання сильно обмежений, оскільки, на відміну від покупного щербета, тут не застосовуються ніякі консерванти. Зберігайте ласощі в холодильнику.
  2. Перед тим як приготувати щербет, всі фрукти і ягоди необхідно ретельно промивати і просушувати. Сухофрукти можна якийсь час тримати в воді, щоб вони стали м’якшими. А горіхи прожарюють на сковороді, щоб з них легко зійшла вся лушпиння і не псувала смак східної солодощі.
  3. Як завжди, ми закликаємо експериментувати зі смаками. Наприклад, при приготуванні щербета в його склад можна додати корицю, ваніль або інші прянощі. А якщо ви не припускаєте пригощати їм дітей, то можна спробувати додати трохи коньяку, «Амаретто» або віскі.

Тепер ви знаєте все про те, як правильно і смачно приготувати щербет. Рецепт з фото і детальним покроковим описом приготування ви знайдете вище. Якщо ви хочете створити смачне, корисне блюдо своїми руками, вклавши в нього душу, і пригостити своїх домочадців прекрасним десертом, то щербет у всіх його видах прекрасно підійде.