В яку рибу опісторхоз: як не заразитися паразитами, обробка та профілактика

Глисти передаються людині різними шляхами і один з найбільш зустрічаються – це через їжу. З’ївши заражену рибу можна легко заразитися описторхозом. Цю хворобу викликають плоскі черви, звані опісторхіс або двуустка котяча. Вони паразитують у внутрішніх органах як людини, так і різних теплокровних тварин завдаючи великої шкоди здоров’ю свого господаря. Щоб уникнути зараження необхідно дотримуватися основних правил особистої гігієни, а ще знати в яку рибу найчастіше зустрічається цей вид гельмінтів.

Шляхи проникнення глистів в організм носія

Яйця цього паразита потрапляють в навколишнє середовище звичайним способом з фекаліями хворих тварин або людини. З’їдені рибою вони переходять в стадію метацеркарии, що представляє собою капсулу всередині якої знаходиться майбутня личинка. Така форма гельмінта і є найнебезпечнішою для людини. Адже знаходяться в м’язах проміжного господаря паразити легко потрапляють в організм постійного носія, варто йому поласувати погано просмажене або недовареною рибою.

Країни, в яких високий рівень захворювання на опісторхоз

Заразитися цим видом глистових інвазій можна де завгодно, варто лише поласувати інфікованої рибою. Однак, існують і такі, де захворювання на опісторхоз знаходиться на рівні епідемії. До них відносяться:

  • Таїланд;
  • В’єтнам;
  • Лаос.

Але і в Росії, в таких округах, як: Ямало-Ненецький, Новосибірський, Томський, а також Алтай – це захворювання досить широко поширене. Тому живучи в них або приїхавши у справах краще відмовитися від вживання в їжу риби, яка хворіє на опісторхоз і не пройшла достатньої термічної обробки. Дотримуючись цього нескладне правило, ви зумієте уникнути зараження гельмінтами навіть проживаючи в неблагополучному щодо цього захворювання районі.

Види риб можуть бути заражені гельмінтами?

Згідно зі статистичними даними описторхозом хворіє понад 20 мільйонів жителів землі. Причина такого широкого поширення полягає в тому, що проміжним господарем для цього виду гельмінтів є річкова риба, що відноситься до представників сімейства Карпових. Цей факт був доведений ще в 1893 році. Так в яку рибу є опісторхоз?

Ось далеко не повний список риб, які є переносниками захворювання:

  • короп
  • Лінь
  • лящ
  • Єлець
  • Язь.

Особливо часто зараження описторхозом реєструються у людей, які віддають перевагу тим річковим видам риби в який і мешкає паразит.

Дуже погано знезаражується язь. Рекомендується обробляти тільки впливом високих температур протягом тривалого часу.

Запобіжні заходи

Чи можна уникнути зараження, якщо опісторхоз в рибі все ж був? Виявляється, що, та й зробити це не складно. Потрібно лише знати при якій температурі гинуть личинки паразита і як правильно готувати страви із зараженої риби.

Вченим, що вивчав цей вид паразитів вдалося встановити, що личинки цього хробака перебуваючи в стадії метаперкаріі досить життєздатною. Вони можуть чудово існувати як при високих, так і низьких температурах, причому, досить тривалий час. Переконатися в цьому допоможе наступний приклад. Якщо взяти язя, вага якого не перевищує 1 кілограма і витримувати його при температурі до мінус 12 ° C, то доведеться чекати близько місяця до того, як всі, хто в ньому личинки загинуть.

Масова інвазія зустрічається у язя, плотви, яльця, гольяна. Менше схильні до лящ, лин і карась

Те ж саме стосується і високих позитивних температур. Так, варіння зараженої риби при температурі до плюс 70 ° C не дасть гарантії, що, скуштувавши страву ви не заразитеся описторхозом. Адже при такій температурі загинуть далеко не всі личинки, що жили в рибі. Ось чому необхідно обов’язково дотримуватися рекомендацій з приготування рибних страв.

Ніж і посуд після оброблення необхідно обдавати окропом і обробляти миючими засобами

Як позбутися від паразитів заморожуванням?

Якщо ви вважаєте, що ваш улов може бути інфікована паразитами, то перш, ніж вживати його в їжу необхідно скористатися одним з існуючих способів знезараження риби. Одним з найпростіших є заморожування.

Цей процес може тривати від місяця до кількох годин, що залежить від таких аспектів, як:

  • вага риби
  • Температура зберігання.

Якщо взяти за середню масу – 1 кг, то таку рибину доведеться виморожувати більше місяця при температурі від 8 до 12 ° C. Однак, тривалість може бути значно зменшена при зниженні температури. Так, при -30 ° C можна обмежитися однією добою, а при -40 ° C вистачить і 7 годин. Але краще все ж витримати рибу більший час в замороженому стані, ніж захворіти на опісторхоз, так як в різних джерелах є відмінності про тривалості зберігання при одній і тій же температурі.

Термічна обробка

Гинуть метацеркарии і при високій температурі. Але також, як і при заморожуванні необхідно дотримуватися певних термінів. Наприклад, для того, щоб загинули всі личинки рибу доведеться варити при температурі плюс 100 ° C не менше 15 хвилин.

Повністю знищить личинки, вдається тільки при +100 ° через 15 хв. Смажити не менше 20 хв

Існують певні вимоги і до смаження:

  • По-перше, тривалість цього процесу не може бути менше 20 хвилин.
  • По-друге, сковороду слід накривати кришкою, що також зменшує ризик зараження описторхозом.
  • По-третє, смажити велику рибу потрібно лише після того, як вона буде розділена на невеликі порційні шматки.

Найбезпечнішим способом обробки річкової риби вважається гаряче копченні. Процес тривалий і протікає при високих температурах, тому шансів у личинок вижити не залишається.

соління

Ще одним способом знезаразити рибу є витримування її в розчині солі. Для того, щоб загинули всі личинки потрібно 200-300 грам солі на кілограм ваги коропа або язя. При цьому витримувати рибу в цьому розчині доведеться не менше двох тижнів. Щоб прискорити процес можна скористатися попередньою заморожуванням: 41 годину при температурі мінус 28 ° C або 10 год при – 35 ° C.

Соління: риба понад 25 см витримують 1,5 місяця, для більш коротких досить 21 дня

За санітарними нормами тривалість соління риби залежить від її довжини. Примірники понад 25 см витримують 1,5 місяця, для більш коротких досить 21 дня. Сам процес соління може відбуватися з використанням тузлука або без нього. В останньому випадку риба пошарово пересипається сіллю і витримується протягом 10 днів.

Цікаве відео: Симптоми і лікування опісторхозу

Ознаки описторхоза і його діагностика

Це захворювання може протікати як в легкій, так і гострій формі. Виходячи з цього змінюються і симптоми. Інкубаційний період може тривати від 2 тижнів до місяця. Потім, при легкій формі перебігу у хворого спостерігається незначне підвищення температури, млявість, загальна слабкість. Реєструються такі симптоми протягом 1-2 тижнів.

При середньому ступені тяжкості ознаки будуть більш явними:

  • Розлад шлунку
  • Висока температура
  • Ломота і болі в суглобах.

Така стадія може тривати до 3 тижнів і здатна перейти в гостру форму. Тоді до перерахованих вище симптомів додаються ще безсоння і ураження вісцеральних органів.

Згодом з’являються:

  • жовтушність шкіри
  • метеоризм
  • збільшення лімфовузлів
  • Болі в грудях при диханні.

У той же час, існує і хронічна форма описторхоза. Найчастіше вона протікає безсимптомно. У рідкісних випадках ознаки зараження цим видом гельмінтів можуть проявитися через два десятка років після того, як пацієнт їв рибу.

Симптоми прояви хвороби також залежать від того в якому органі паразитують гельмінти. Якщо заражена печінку, то можливий розвиток цирозу і навіть онкології. При наявності черв’яків в підшлунковій залозі пацієнти відчувають болі в лівій частині тулуба. Пошкодженні глистами центральної нервової системи загрожує головними болями, депресивним станом і запамороченням.

Оскільки цей вид паразитів може перебувати в різних органах людини, то поставити точний діагноз можна лише на підставі результатів лабораторних досліджень. Для цього пацієнтові необхідно здати аналіз калу або сік зі шлунка. Дослідження їх за допомогою сучасних методів дозволяє з великою часткою точності встановити вид гельмінтів, що знаходяться в організмі пацієнта. При цьому результат буде відомий дуже швидко, що гарантує своєчасне і ефективне лікування.