Вміст цукру в продуктах: таблиця

Цукровий діабет – дуже небезпечне захворювання, яке вимагає постійного контролю. Щоб продуктивно з ним боротися, необхідно знати глікемічний індекс кожного продукту, який ви вживаєте. Кращий варіант – завжди мати при собі таблицю, з якої ви в будь-який момент можете зачерпнути всю необхідну вам інформацію.

Цукор в раціоні харчування – необхідна складова. Він є першим джерелом енергії для організму. Лікарі рекомендують вживати в день 50 г цього продукту, але це не означає, що потрібно їсти цукор в чистому вигляді. Він знаходиться у всіх продуктах харчування, які ми їмо щодня. Надлишковий вміст цукру в продуктах харчування тягне за собою безліч неприємних для здоров’я наслідків. А при цукровому діабеті ці наслідки можуть бути небезпечними для життя. Тому потрібно знати, скільки глюкози ви скористаєтесь при певному раціоні харчування.

Трохи про овочі

Організму необхідна природна, природна глюкоза, яка в більшій чи меншій мірі міститься у всіх овочах. Вміст цукру в овочах можна перевірити тільки за допомогою спеціальної таблиці. Овочі – це продукти, які містять велику кількість вітамінів, життєво необхідних організму, тому нехтувати їх вживанням не можна ні в якому разі. Отже, таблиця вмісту цукру в овочах:

Низький вміст глюкози Середній вміст глюкози Високий вміст глюкози
овоч показник овоч показник овоч показник
Артишок

кінза

петрушка

ріпа

0,8-0,9 г Брюссельська капуста

кабачок

савойська капуста

щавель

Солодкий перець

2-2,5 г бруква

Кольорова капуста

Кольорова капуста

Зелена цибуля

4,1-4,5 г
Картопля

Китайська капуста

огірки

гарбуз

часник

1-1,5 г квасоля

Деякі сорти солодкого перцю

2,5-3 г Білокачанна капуста 4,8 г
брокколі

Корінь імбиру

редис

селера

спаржа

1,6-2 г баклажан

помідор

3-3,5 г Стручкова квасоля

Перець чилі

горох

5-6 г
латук

рукола

2 г червонокачанна капуста 3,8 г Кукурудза

Ріпчаста цибуля

морква

6-7 г
паприка

помідор черрі

Буряк

8 і більше г

Вміст цукру в овочах – це показник, яким люди часто нехтують, причому марно. Овочі – корисні продукти харчування, які неможливо замінити чимось іншим, тому потрібно грамотно їх комбінувати в своєму раціоні, щоб не спровокувати негативних наслідків.

Корисні поради діабетикам

Овочі – це не завжди продукти з низьким вмістом цукру. Будь-якій людині, яка хворіє на діабет, потрібно знати деякі правила:

  • Бажано їсти овочі в сирому вигляді. Постарайтеся звести до мінімуму термічну обробку, щоб зберегти в своєму раціоні збалансований вітамінний склад;
  • Пам’ятайте, що бажано їсти більше овочів, що містять клітковину. Ця речовина здатна зменшити глікемічний індекс продукту;
  • Перед плануванням свого раціону харчування потрібно порадитися з лікарем.

Кількість цукру в продуктах харчування – це не єдине джерело знань, яким користуються люди, що хворіють на діабет. З його допомогою можна розрахувати необхідну кількість овочів в раціоні, але для решти харчування він не завжди підходить. Найчастіше для планування раціону харчування використовується глікемічний індекс продуктів. Цей показник іноді не збігається з моментами, що характеризують вміст глюкози в їжі, але він є більш точним. Саме на ГІ повинні звертати увагу діабетики.

Що таке глікемічний індекс

Глікемічний індекс – це показник, який характеризує час всмоктуванню глюкози в кров. Чим нижче ГІ продукту, тим повільніше глюкоза буде надходити в організм, тим швидше її рівень прийде в нормальний стан. Продукти, що містять знижений глікемічний індекс (менше 55 одиниць), дозволені для вживання. Їжа з середнім ГІ (від 55 до 70 одиниць) має бути присутня в раціоні харчування, але в обмеженій кількості. А продукти з високим ГІ (від 70 одиниць і вище) можна вживати в суворо обумовлених з доктором рамках, і то не завжди.

Глікемічний індекс овочів

Намагайтеся вживати овочі в їжу якомога частіше, оскільки вони є основним джерелом вітамінів, а для діабетиків це властивість дуже важливо. Але комбінуйте їх таким чином, щоб не вибирати для свого харчування овочі з високим показником. Для цього перегляньте цю таблицю:

низький показник Середній показник високий показник
овоч показник овоч показник овоч показник
зелень

салат

помідори

Ріпчаста цибуля

шпинат

брокколі

редис

капуста

гриби

Солодкий перець

часник

сочевиця

оливки

маслини

5-30 одиниць відварений буряк

варена кукурудза

Варена картопля

55-70 одиниць Кабачкова ікра і смажені кабачки

варений гарбуз

Картопля після термообробки

70 і більше одиниць
морква

консервований горошок

квасоля

Страва з овочів з термообробкою

Ікра з баклажанів

смажена капуста

30-55 одиниць

Глікемічний індекс фруктів

Такі продукти, як фрукти, ми їмо рідше, ніж овочі, хоча вони також дуже корисні. Крім того, ці продукти найчастіше містять низький ГІ. Щоб бути впевненим в користі їжі, скористайтеся таблицею:

низький показник Середній показник високий показник
фрукт показник фрукт показник фрукт показник
лимон

малина

суниця

смородина

брусниця

абрикос

грейпфрут

персик

Слива

Полуниця

вишня

черешня

чорнослив

5-30 одиниць диня

банан

ананас

сухофрукти

55-70 одиниць кавун

фініки

70 і більше одиниць
чорниця

лохина

груша

апельсин

гранат

журавлина

ківі

агрус

хурма

манго

Виноград

інжир

30-55 одиниць

Як бачите, практично всі фрукти мають низький показник, тому потрібно зробити акцент на включенні їх в свій раціон харчування.

Глікемічний індекс основних продуктів харчування

Перед тим, як розпланувати свій раціон, скористайтеся таблицею, яка покаже, які компоненти вам можна в нього включати, а про які краще забути:

низький показник Середній показник високий показник
продукт показник продукт показник продукт показник
Знежирене молоко і сир

Соеве молоко

кефір

сир тофу

Вершки 10%

Соєвий соус

Томатна паста

Морська капуста

рак

сосиски

Грецькі горіхи

фундук

арахіс

гарбузове насіння

Чорний шоколад

мармелад

соєве борошно

Перлова каша

5-30 одиниць рис нешліфований

Житній хліб

вареники

Пшоняна каша

млинці

піца

сухарики

Сир фета

сирники

морозиво

Молочний шоколад

Халва

цукор

шаверма

55-70 одиниць  мюслі

пиріжки

печиво

булки

грінки

тістечка

Згущене молоко

карамель

гамбургер

Хот дог

70 і більше одиниць
Висівки

Вівсяна крупа

Ячна каша

Макарони з твердих сортів

Гречана каша

натуральне молоко

Сиркова маса

Гірчиця

Вершкове масло

маргарин

Рибні котлети

свинячі котлети

печінка

яйце

30-55 одиниць

Таким чином, харчові добавки з високим показником – це продукти швидкого харчування, які не можна їсти як діабетикам, так і здоровим людям.

Відео