Як не захворіти на цукровий діабет

Діабет – це хронічне захворювання, яке кардинально змінює життя хворого. Уникнути розвитку ІНСУЛІННЕЗАЛЕЖНОГО форми хвороби можна, якщо уважно ставиться до власного здоров’я і переглянути звички.

типи захворювання

Багато хто не знає, як люди хворіють на цукровий діабет і що сприяє розвитку захворювання. Цукровий діабет буває двох типів – інсулінозалежна форма захворювання і інсулінонезалежний тип.

Інсулінозалежна форма – це діабет 1 типу. Хвороба обумовлена ??запуском аутоімунного процесу, при якому імунітет хворого атакує клітини підшлункової залози, які виробляють гормон інсулін. В результаті клітини гинуть і власний інсулін в організмі хворого не виробляється. Відсутністю інсуліну пояснюється підвищена концентрація глюкози в крові. Як правило, хвороба з’являється в молодому віці, іноді в дитинстві. Попередити розвиток цієї форми захворювання неможливо.

Діабет 2 типу розвивається з таких причин:

  • старший вік;
  • порушення обміну речовин;
  • ожиріння.

Групу ризику складають люди у віці від 40 років. Діабет 2 форми часто зустрічається у досить літніх людей. Він часто розвивається на тлі старіння підшлункової залози, коли рівень інсуліну, що виробляється бета-клітинами, падає.

Попередити розвиток цієї форми захворювання можна, якщо схаменеться вчасно і вжити всіх необхідних заходів для захисту власного здоров’я.

Група ризику

Від чого з’являється захворювання і як можна в старшому віці захворіти на цукровий діабет, визначають особливості організму. Основна група ризику – це пацієнти, родичі яких хворіли на діабет будь-якої форми. Захворювання часто передається генетично, тому високий шанс, що діти хворих на діабет не зможуть уникнути цієї недуги.

Зайва вага шкодить здоров’ю – це відомо кожному. Однак небезпека зростає пропорційно віку людини. Ожиріння призводить до порушення обміну речовин і часто стає причиною порушення вуглеводного обміну в організмі.

Групу ризику також складають люди з проблемами підшлункової залози, наприклад, з хронічним панкреатитом.

Щоб уникнути розвитку діабету, при наявності провокуючих чинників, слід двічі на рік проходити обстеження у ендокринолога. Обов’язково слід здавати аналізи на визначення рівня цукру і холестерину в крові, заміряти тиск.

У пошуках відповіді на питання про те, як можна не захворіти на цукровий діабет при наявності схильності, слід відвідати клініку і отримати консультацію лікаря.

Як уникнути хвороби?

Отже, як не захворіти на цукровий діабет в старшому віці? Уникнути розвитку хвороби допоможуть:

  • активний спосіб життя;
  • правильне харчування;
  • відсутність шкідливих звичок;
  • своєчасне обстеження у лікаря.

Малорухливий спосіб життя і звичка заїдати поганий настрій великою кількістю високоуглеводной їжі – вірний спосіб, як можна заробити цукровий діабет.

Якщо людина в старшому віці має нормальною фігурою, стежить за своїм харчуванням і не сидить на одному місці, хвороба йому не загрожує.

Активний спосіб життя не означає, що треба годинами не виходити зі спортзалу. Досить хоча б кілька разів на тиждень робити елементарні фізичні вправи і побільше гуляти на свіжому повітрі. Людям старшого віку, особливо жінкам, цей метод допоможе зберегти здоров’я, фігуру, прекрасний колір обличчя і гарний настрій.

Шкідливі звички, такі як тютюнопаління та пристрасть до алкогольних напоїв, негативно позначаються на стані серцево-судинної системи. Шкідливі звички накладають відбиток на стан всього організму і часто призводять до порушення обміну речовин.

Як харчуватися, щоб не захворіти?

Основу харчування для людей, які перебувають в групі ризику розвитку діабету, становить спеціальна дієта. Сильно жорсткої її назвати не можна, це скоріше не дієта, а спосіб життя.

Основне правило полягає в дотриманні калорійності добового раціону. Дуже важливо, щоб харчування було збалансоване. Не можна вживати у великих кількостях високоуглеводние продукти, так як саме вони провокують збільшення рівня цукру в крові.

Продукти з великою кількістю легко засвоюваних вуглеводів провокують розвиток ожиріння, патологій серцево-судинної системи і діабету. До таких продуктів відносяться кондитерські вироби і цукор в чистому вигляді.

Рекомендовані до вживання продукти:

  • будь-які овочі;
  • фрукти в помірних кількостях;
  • каші;
  • нежирні сорти м’яса та птиці;
  • кисломолочні та молочні продукти;
  • зерновий хліб з борошна грубого помелу.

Каші і зерновий хліб є цінними джерелами клітковини, яка покращує травний процес, сприяє нормалізації рівня цукру і виводить з організму холестерин і токсини. Продукти, багаті клітковиною, стимулюють обмінні процеси і мінімізують ризик набору зайвих кілограмів.

Білки тваринного походження також дуже потрібні організму, тому не слід відмовлятися від споживання м’яса і молочних продуктів. Ці продукти сприяють нормалізації білкового обміну в організмі, але віддавати перевагу слід нежирним сортам м’яса. А ось від ковбасних виробів і напівфабрикатів краще утриматися – вони містять приховані жири.

Як уникнути зайвої ваги?

Наявність зайвої ваги – один з головних стимулів для розвитку діабету 2 типу. З віком ризик захворіти діабетом зростає, так як сповільнюються всі процеси в організмі.

Зайва вага провокує порушення обміну речовин. Найчастіше при цьому спостерігається підвищення рівня цукру в крові, через неправильне вуглеводного обміну.

Якщо ж зайву вагу вже є, позбавляється від нього потрібно правильно. Різке зниження ваги не допоможе зменшити ризик розвитку діабету і зашкодить всьому організму. Оптимальна втрата зайвих кілограмів – це коли в місяць йде не більше 4 кг зайвої ваги. Це досягається шляхом низькокалорійного харчування і фізичної активності. Норму калорій для кожної людини визначає лікар, виходячи з особливостей організму і способу життя. Отримати консультацію по харчуванню можна у дієтолога, також рекомендується візит до ендокринолога.

Тільки уважне ставлення до власного здоров’я допоможе уникнути такого серйозного захворювання. Замислюючись про те, як можна не отримати цукровий діабет, слід подумати про власні звички, з якими слід розпрощатися, і ретельно скласти меню. Здоров’я треба берегти змолоду, особливо коли є передумови до розвитку діабету.