Яке м’ясо можна їсти при цукровому діабеті 2 типу: рецепти

Святковий або буденний стіл складно собі уявити без м’ясних страв. Але дотримання діабетичної дієти передбачає заборону на деякі продукти тваринного походження або їх скорочення в раціоні.

Яке м’ясо можна їсти при діабеті? Перевагу варто віддавати курятині, кролятині, в обмеженій кількості корисні телятина або яловичина. А ось свинина і баранина – протеїни, з якими важливо бути обережним і поступово виводити зі свого раціону.

Оптимальний білок при цукровому діабеті 2 типу – курка. Грудка досить ситна, і з неї створюються легкі, при цьому поживні страви. Курятина є джерелом багатьох мінеральних речовин, при мінімальній жирності. Перед приготуванням з неї обов’язково знімається шкідлива шкіра – джерело непотрібного жиру.

В принципі, м’ясо при цукровому діабеті лікарі не забороняють, однак безмежне його споживання теж не показано. Нормою вважається шматочок масою 100-150 через кожні 2-4 дні. Такий обсяг продукту не зашкодить здоров’ю.

Порівнюємо види м’яса

М’ясо при діабеті 2 типу не протипоказане, але завжди потрібно знати міру. Дозволені порції всіх його видів і показники харчової цінності наведені далі в таблиці.

продукт калорійність норма
курятина 137 150 г
індичка 83 150-200 г
кролятина 156 Не більше 100 г
Свинина 375 50-75 г
телятина 131 100-150 г
яловичина 254 Не більше 100 г
Риба (червона) 283 75 г

Курка і індичка

Птах – найкраще джерело протеїнів, який можна їсти при цукровому діабеті. Вона легко засвоюється організмів і є незамінним джерелом жирних кислот. Регулярне вживання індички зменшує показники шкідливого холестерину. Тим же ефектом володіє і курка, тому їх є обов’язковим для підтримки здоров’я.

Які рекомендації дають фахівці?

  1. Філе готується без шкіри.
  2. Наваристі м’ясні бульйони замінюються овочевими, але з додаванням відвареної курячої грудки.
  3. Птах не смажиться, так як це сильно підвищує калорійність. Краще відварити, згасити, запекти її або приготувати на пару. Надати смак допоможуть негострі прянощі і трави.
  4. Курча містить набагато меншу кількість жиру, ніж бройлер. Молода індичка або курочка містить більше корисних речовин.

Свинина: виключати чи ні?

Яке м’ясо можна при нестачі інсуліну, крім птиці? У невеликій кількості свинина також використовується в повсякденних стравах. Вилучити з раціону не можна, тому що це справжній рекордсмен за кількістю тіаміну серед продуктів тваринного походження.

Тепер про те, чи можна їсти м’ясо всього поросяти або ж використовується якась його певна частина. Бажано при цукровому діабеті 2 типу вибирати не настільки жирну вирізку і готувати її з овочевим гарніром. Дієтологи вважають, що на додаток до свинини краще використовувати капусту, перець, квасолю і сочевицю, помідори.

І без того висококалорійний продукт забороняється доповнювати соусами, особливо, магазинними – кетчупом, майонезом, сирним і іншими. Підливи і багато маринади також можуть підвищити рівень цукру в крові.

Баранина в раціоні

Яке м’ясо при цьому захворюванні вживати часто вкрай небажано? Незважаючи на всю її користь, баранину, вони будуть їсти тільки здорові люди. Підвищений цукор робить її вживання просто небезпечним.

Зробити баранину менш шкідливою допомагає вимочування і промивання під проточною водою. Смажити її ні в якому разі діабетикові не можна. Але якщо запекти її разом з овочами і прянощами, то невеликий шматочок особливої ??шкоди не принесе.

користь яловичини

Телятина і яловичина – це справжні ліки. Регулярне їх вживання сприяє нормалізації роботи підшлункової залози. Особливі речовини очищають орган від токсинів і стимулюють вироблення інсуліну. Але щоб яловичина благотворно впливала на організм, її потрібно правильно вибрати і приготувати.

Діабетикам підходять тільки нежирні шматочки без прожилок. У процесі приготування, як правило, використовуються тільки стандартні сіль і перець. Запечена в приправах яловичина максимально корисна при збоях роботи ендокринної системи. Особливо ароматної і соковитою вона стає завдяки томатам і іншим свіжим овочам.

Дієтологи говорять про максимальну користь вареного продукту, тому телятину намагаються використовувати також в супах. Але повинен використовуватися бульйон на другий воді, щоб в організм не надходив зайвий жир.

Як підсумок, можливо вживання практично всіх видів протеїну. Головне, щоб продукт не приніс серйозної шкоди хворому.

Відео