Желатин для суглобів: рецепти і як його правильно пити

Для підтримки кісток і суглобів недостатньо тільки кальцію і вітаміну Д. Навіть при нормальному метаболізмі цих елементів хрящова тканина потребуватиме надходженні колагену, що забезпечує її регенерацію і еластичність. Зазвичай фахівці прописують пацієнтам з болями в суглобах дорогі хондропротектори, але їх повноцінно може замінити доступний кулінарний продукт під назвою желатин.

Особливості желатину і колагену

Речовина виробляється з натуральних колагенових джерел. Желатин входить в групу білкових речовин, що добуваються з сполучних тканин тварин. Після переробки кісток, сухожиль і хрящів формується кристалічний порошок. Він є повноцінною білковою субстанцією, і може забезпечити всім кістковим елементів в організмі колосальну підтримку.

Основна особливість желатину – забезпечення організму колагеном. Ця речовина є фібрилярні білком і основним компонентом всіх сполучних тканин. У достатній кількості колаген забезпечує нормальну еластичність кісток, хрящової тканини і дерми. Білок виконує важливу захисну функцію, забезпечуючи клітинам міцність і хорошу стійкість до механічних впливів. Синтезуючи в організмі, колаген здатний регенерувати велику кількість пошкоджених кісткових елементів.

Інформація про те, що желатин діє безпосередньо, є хибною. Після потрапляння в шлунково-кишковий тракт всі компоненти продукту розпадаються і синтезуються в хрящової тканини. Щоб регулювати і стабілізувати метаболічний процес по формуванню колагену потрібен регулярний прийом желатинових рецептів.

Корисні властивості

Ефективність лікування желатином залежить від його складу. У ньому присутні всі необхідні для кісток речовини:

  • широкий набір амінокислот;
  • колаген;
  • вітаміни;
  • різні елементи.

Дія желатину:

  • відновлення хрящової тканини;
  • поліпшення сполучних волокон (зміцнюються зв’язки);
  • підвищення функціональності м’язової тканини;
  • посилення мікроциркуляції між зв’язками і суглобами;
  • нормалізація метаболічних обмінів в кістковій тканині.

Желатин можна приймати в профілактичних цілях, або проводити їм терапію при вже існуючих патологіях (переломи, розтягнення зв’язок, зниження функціональності суглобів, хвороби хребта). Лікування суглобів желатином буде ефективніше, якщо робити його в комплексі з іншими препаратами.

Як пити желатин

У медицині ураження суглобів іменується артрозом. Патологія швидко прогресує з віком і не може пройти самостійно. Важливо на ранній стадії почати лікування желатином, тоді шанси на одужання дуже високі.

Якщо хвороба прийняла обертів і перейшла в другу фазу, то використання натурального продукту для підтримки хрящової тканини ще можливо. Але період лікування може затягнутися на місяці і навіть роки. Процес стає складніше, засвоюваність корисних речовин значно знижується. На місці колишньої хрящової тканини з’являються кісткові нарости.

Незважаючи на дієвість желатину, його застосування на 3 стадії хвороби не принесе ніякого ефекту. Використовуючи один лише желатин, можна істотно втратити час. Також і будь-які препарати при повному знерухомлення суглоба будуть марними.

Починати профілактичні заходи із застосуванням желатину рекомендовано у віці від 35 років, коли кісткова тканина істотно знижує регенеративні здібності. З цього періоду продукт включається в раціон не менше 2-3 разів на тиждень. Для приготування желатину не потрібно багато інгредієнтів. Терапія є простою і доступною для кожного хворого:

  • рецепт 1

На ніч 5 грам желатину заливають 100 мл чистої холодної води. Вранці в розбухлу масу вливають 100 мл теплої, але не гарячої води. Суміш поміщається на водяну баню. Продукт не можна кип’ятити, інакше, він втратить масу корисних властивостей. Після розчинення всіх крупинок зілля знімають з вогню і приймають за 30 хвилин до їжі в теплому вигляді. Смак желатину не завжди приємний, тому його допускається розводити перед нагріванням в 100 мл соку. Мінімальний курс лікування становить 30 днів. При запущеному артрозі допускається прийом препарату протягом 3 місяців, після чого буде потрібно зробити перерву на 90 днів.

  • рецепт 2

Сухий спосіб прийому желатину не менше ефективний, і займає менше часу для приготування. За 20 хвилин до прийому їжі в ранковий час 5 грам желатину запивають звичайною теплою водою. Відразу після прийняття продукту необхідно випити таблетку аскорбінової кислоти. Курс лікування можна проводити протягом місяця, потім зробити перерву на 30 днів.

  • рецепт 3

З желатину можна приготувати особливий десерт, який принесе велику користь. Для приготування страви знадобиться нежирне молоко (1,5%), пакетик желатину і цукор. Желатин заливають 200 мл молока і відразу додають цукор. Після набухання суміш доводять до готовності на водяній бані. При підігріванні блюдо необхідно постійно помішувати. Після розчинення крупинок до кипіння желатин відставляють. Спочатку його остуджують до кімнатної температури, а потім переносять в холодильник. З’їдається десерт за один прийом.

  • рецепт 4

Желатин має гарне сполучення з цитрусовими. Можна приготувати желе з напою з грейпфрутом. Для цього великі грейпфрути очищаються від шкірки і труться на дрібній тертці. Плоди можна пропустити через м’ясорубку. Сік ретельно віджимається від м’якоті. Має вийти не менше 500 мл рідини.

Можна придбати готовий сік, але рекомендовано використовувати натуральний напій. Частина соку (близько 100 мл) підігрівається до гарячої температури. У ньому ретельно розчиняють пакетик желатину. При необхідності використовують водяну баню, щоб до дому свого пішов крупинки. Після незначного охолодження в суміш вливають ще 500 мл холодного напою і розливають в чашки. Через дві години після охолодження в холодильнику зілля можна вживати в їжу. Желе буде і смачним, і корисним для здоров’я.

желатиновий компрес

Ще один спосіб впливу на хворі суглоби – зовнішнє застосування. Примочки з желатину надають хороший ефект в знятті симптомів і больових відчуттів, але не можуть вилікувати і відновити хрящову тканину. Разом з компресами рекомендовано вживати продукт всередину.

Для приготування зовнішнього зілля необхідно приготувати щільний бинт, скласти його в 5 шарів. Його змочують в гарячій воді і трохи віджимають. Потім в кожен шар бинта насипають по чайній ложці желатину і добре розподіляють. Компрес добре прикладається до області хворого суглоба, фіксується поліетиленом або харчовою плівкою. Зверху для створення парового ефекту намотують еластичний бинт. Компресійні процедури робляться не менше 30 днів поспіль.

Протипоказання і побічні ефекти

При тривалому і безконтрольному лікуванні желатином можна спровокувати розвиток або спалаху деяких патологій:

  • запор хронічної форми;
  • розвиток або загострення геморою;
  • освіту конкрементом в сечовидільної системи;
  • алергічні реакції різного ступеня.

Желатин протипоказаний:

  • при будь-яких формах запалення гемороїдальних вен;
  • при індивідуальній непереносимості компонентів продукту;
  • при сечокам’яній патології або підвищеному ризику розвитку;
  • при слабкій перистальтиці кишечника;
  • при диспепсичних розладах (дисбактеріоз, синдром подразненого кишечника).

Про користь желатину для суглобів, а також кілька варіантів рецептів народного лікування ви можете дізнатися з цього відео.