Журавлина при тиску: підвищує або знижує артеріальний тиск?

Багато людей з радістю їдять журавлину, не замислюючись про її цілющі властивості. Високий вміст вітаміну C в ягодах сприяє посиленню захисту організму від патогенних бактерій. Захворювання органів дихання, ревматизм, затяжні рани і головний біль – це ще не весь список недуг, впоратися з якими допомагає журавлина. Вона активно бореться з тахікардією, аритмією, покращує пам’ять і нормалізує сон. Ті, хто приймав журавлину протягом двох місяців, відзначили стабілізацію артеріального тиску і пульсу.

Корисні властивості журавлинних ягід

Щоб бути здоровим, потрібно добре їсти. Журавлина очищає організму від накопичених токсинів, підвищує апетит, посилює секрецію шлункового соку. Вона незамінна при гастритах зі зниженою кислотністю, хворобах серця і підшлункової залози. Завдяки антиоксидантам, якими переповнені ці червоненькі ягоди, відбувається боротьба із запаленням і набряками, поліпшується трофіка тканин організму.

Журавлина містить велику кількість флавоноїдів. Ці речовини допомагають засвоювати вітамін С, яким так багата ягода

До числа позитивних сторін журавлинних ягід відносяться:

  • антибактеріальні і протизапальні властивості;
  • перешкоджання розвитку раку молочної залози і товстої кишки;
  • здатність знижувати рівень холестерину в організмі;
  • тонізуючу і освіжаючу властивості;
  • поліпшення трофіки серцевого м’яза;
  • зміцнення стінок великих і дрібних судин;
  • здатність знижувати температуру тіла при лихоманці.

Наявність стиглих ягідок в раціоні людей, які страждають порушеннями метаболізму, сприяє підвищенню основного обміну, а також активізує роботу ферментів і інших біологічно активних речовин. Її ягоди містять вуглеводи, про що варто пам’ятати діабетикам. За рахунок натуральних цукрів відбувається поліпшення мозкової діяльності, підвищення концентрації уваги. Діти, які регулярно приймають журавлинний сік, починають краще вчитися в школі.

Журавлина підвищує або знижує тиск?

Складно віднесли журавлинні ягоди до тієї чи іншої групи засобів, що впливають на роботу кровоносної системи. Зрілі плоди мають властивості адаптогена і нормотоніків, вони покращують працездатність і підвищують стійкість до стресових ситуацій. Як впливає на тиск журавлина? Завдяки її здатності виводити з організму зайву рідину у гіпертоніків відбувається поступове зниження артеріального тиску до нормальних показників. Журавлинний сік або морс, на відміну від типових сечогінних засобів, не виводить з організму калій. Людям з незначним зниженням артеріального тиску дозволяється зрідка пити журавлинні компоти для заповнення необхідних організму запасів вітамінів і мінералів.

Для зняття симптомів гіпертонії журавлина – ідеальний засіб

Протипоказання до застосування

Попадання журавлинного соку в ротову порожнину може привести до пошкодження зубної емалі при тривалому розжовування ягід. Журавлина стимулює секрецію шлункового соку, про що варто пам’ятати при гіперацидному гастриті. Безпечні в лікуванні дорослих ягоди є алергеном для немовляти. Їх компоненти можуть всмоктуватися в грудне молоко, створюючи додаткове навантаження на крихітний організм. Переїдання журавлинних ягід гіпотоніків здатне привести до колапсу. Остерігатися є журавлину повинні також люди з постійними стрибками артеріального тиску, у яких його показники то високі, то низькі.

Читайте також: Як пити настоянку календули від тиску?

Популярні рецепти від підвищеного тиску

У народній медицині широко використовуються як ягоди, так і сушене листя. З соковитих червоних плодів роблять компоти, варення, морси, різноманітні відвари і настої. Журавлину можна додавати у фруктові салати або їсти саму по собі, посипавши цукром. Кількох ягід в день для гіпертоніка буде недостатньо, тільки регулярне застосування цієї цілющої рослини призведе до нормалізації судинного тонусу.

Журавлина з медом при підвищеному тиску:

  • свіжі ягідки промити під проточною водою, перебрати і висушити;
  • Подрібнити ягоди за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна;
  • до отриманого пюре додати рівну йому кількість меду;
  • добре перемішати і помістити в холодильник для зберігання.

У соку рослини містяться корисні стабілізуючі речовини, які зміцнюють судини, роблять їх більш еластичними і знижують артеріальний тиск

Для закріплення гіпотензивного ефекту слід приймати по столовій ложці ліки за півгодини до їжі щодня. Засіб відмінно справляється з підвищеним тиском, що виникли на тлі цукрового діабету або атеросклерозу, так як воно активно відновлює судинну стінку.

Журавлинний морс – це не тільки смачно, а ще й дуже корисно:

  • 400 г добірних ягід перемолоти до однорідної консистенції;
  • залити отриману масу склянкою гарячої води;
  • після настоювання добре віджати м’якоть і процідити через марлю.

Цей чудовий напій відмінно справляється з відчуттям спраги. Якщо у людини раніше було знижений тиск або його показники постійно змінюються, вдаватися до концентрованого морсу не варто. Гіпотоніки можна випити не більше, ніж півсклянки журавлинного компоту або з’їсти кілька свіжих ягід.

Журавлина добре знижує тиск в поєднанні з цитрусами:

  • взяти 2 апельсина і 1 лимон з тонкою шкіркою;
  • перемолоти свіжі фрукти в кашку;
  • додати півкілограма свіжих або заморожених ягід.

Читайте також: Як женьшень допомагає при гіпертонії і проблемах з тиском?

Таке комбіноване ліки добре поєднується з медом. Журавлина допомагає не тільки від підвищеного тиску. Її ягоди містить велику кількість вітаміну C, майже таке ж, як апельсини і лимони, завдяки чому журавлина незамінна при застуді. Велика кількість флавоноїдів сприяє зміцненню судинної стінки і нормалізації артеріального тиску при гіпертонії.